onsdag 3 oktober 2012

Min historia

Vissa kanske undrar vad jag egentligen sysslar med.. (Det gör jag iaf lite då och då!)
Så vi tar det från början....
Ända sedan jag var liten har jag gillat att sy och sticka. (Även om jag inte har gjort det hela tiden.) Det började någon gång på den tiden då jag inte fick använda symaskinen om jag var själv hemma! Min mor sydde väldigt mkt när vi var små, så jag vet inte hur det hade kunnat gå på något annat sätt.. Likadant med stickningen; mor stickade tröjor och det hades symöten (som jag älskade att vara med på!) Jag minns inte riktigt vad jag gjorde men jag hade min egen sykorg och broderade nog såna där förtryckta små dukar eller tryckta kort med olika figurer på.
Min första stickning som jag kommer ihåg var lila (såklart). Jag tror att det skulle bli en halsduk, men på den tiden skötte minskningarna liksom sig själva och tålamodet kanske inte var helt utvecklat. Det slutade iaf som en filt till en "My little pony". Så ja, det var ett tag sen. =)
Ännu ostickat...

Min första tröja jag skulle sticka kom jag nog max 3cm på (det var ju svårt och tog sån tid!), garnet har jag fortfarande kvar, ostickat. Kanske tyckte jag bara det var roligt eftersom garnet hade samma namn som mig... Jag har faktiskt inget minne av något jag gjorde mellan den där lilla ponny filten och att jag påbörjade en tröja. Det känns som ett lite väl stort glapp, det var dömt att misslyckas. Sticka skulle ju vara roligt och gå fort, tacka vet jag halsdukar.
Ja vad hände sen... I syslöjden (som jag valde så fort man fick välja) minns jag att jag började sticka en halsduk, när jag kom till lektionen nästa vecka och den var klar så fick jag höra att jag inte fick ta med och jobba hemma.
Någon gång hemma samlade jag ihop alla garnrester och jag skulle sticka en lång orm. Det slutade såklart som en låååång halsduk, för det där med att sy ihop och fästa garnändar det är fortfarande inte min favoritsyssla.
Sen slutade jag gymnasiet och började jobba. I många år kände jag att jag ville lära mig sy. Jag sneglade på olika utbildningar, men det liksom hände inget (av sig självt).
Hösten 2010 kände jag att nu banne mig ska här letas skolor, dock hade skolorna redan börjat så jag fick snällt vänta ett år. Jag undrade: Hur ska jag klara att vänta ett heeelt år, jag vill börja nuuuu.
Men som tur är (ibland) går ett år väldigt fort och plötsligt var jag där på skolan: Textilakademin i Värnamo. Jag bestämde mig för att njuta av året och försöka suga åt mig så mkt som det bara gick. Ett år går fort, ett roligt år går sjuuukt fort. I slutet av året hade vi en modevisning, det är de bilderna jag tidigare lagt ut. Jag måste nog helt enkelt säga att det året var det roligaste i mitt liv! Att bara "plugga" ett år, det gick minsann inte...det fungerade mer som en aptitretare.
Jag ville lära mig mer om sömnad och om stickning, helst på distans. (Vilka krav, lycka till.) Efter x-antal timmar på google och diverse utbildningssidor hade jag hittat ett gäng utbildningar som jag kunde tänka mig. Favoriten Önnestad folkhögskola har ett påbyggnadsår på 50% där man kan välja sin inriktning och det är på Distans! Wohoo! Det bästa av allt: Jag kunde få plugga det på 100%! Så det är vad jag gör nu, sömnad och stickning. Jag kände att jag ville plugga heltid och verkligen gå in för det. (Man kan inte flumma runt hur länge som helst, så om det ska göras så får det bli ordentligt!) =)
Tanken med detta året är att lära mig sy, främst för min egen skull. Om jag får för mig att nu vill jag t.ex. ha en sån eller sån kavaj, ja då ska jag kunna sätta mig ner och sy den. Sen kommer vi till stickningen, som ligger mig lite närmare om hjärtat. Jag vill kunna göra riktiga mönster, bli stickdesigner helt enkelt. Tyvärr kryllar det inte av vare sig skolor eller böcker som förklarar hemligheten bakom det hela. För ja, det verkar det vara enligt min mening.
Jag har också en önskan om att starta en webbshop, det är lite fixande inför en sådan sak men hoppas att den ska ha pluppat upp innan årsskiftet.
Jag tänker att skolprojekten som jag har planerat den kommande tiden skriver jag om en annan dag. För hur många orkar läsa såhär mkt!? Tack till dig som fortfarande hänger kvar... =)


1 kommentar: